Rakovina
Odporúčania na prevenciu rakoviny
podľa World Cancer Research Fund (2005)
Používejte především
rostlinné potraviny
s bohatým podílem různých druhů ovoce a zeleniny, luštěnin a obilovin minimálně rafinovaných.
Dosáhněte a udržujte si optimální hmotnost. Udělejte vše proto, abyste během dospělosti nepřibrala více než 5 kg.
Pokud máte sedavé zaměstnání, věnujte hodinu denně rychlé chůzi nebo podobné aktivitě a alespoň jednu hodinu týdně
cvičte
velmi intenzivně.
Každý den si dejte za cíl sníst alespoň 600 g
ovoce a
zeleniny.
600-800 g obilovin, luštěnin a výrobků z nich - minimálně průmyslově zpracovaných - je optimální denní dávka.
Pití alkoholu se nedoporučuje.
Pokud alkohol pijete, omezte jeho příjem na maximálně 0,5 l piva nebo 200 ml vína za den (muži) a poloviční dávku (ženy).
Pokud konzumujete červené maso, omezte jeho příjem na maximálně 80 g denně. Upřednostněte raději ryby, drůbež a maso z volně žijících zvířat.
Omezte příjem živočišných potravin s velkým obsahem tuku. Používejte přednostně
rostlinné oleje
v přiměřeném množství.
Omezte spotřebu soli
a solených potravin. Často používejte různé bylinky a koření.
Nejezte uzeniny a omezte spotřebu všech druhů masa grilovaných nebo pečených na přímém ohni.
Vyhněte se spotřebě potravin, které mohou v důsledku nesprávného uskladnění obsahovat mykotoxiny. Dodržujte
hygienu
uskladnění potravin.
Přestaňte kouřit.
Podívejte se na svůj život z perspektivy. Největší službu svému tělu prokážete tím, že přestanete kouřit a začnete opět dýchat čistý vzduch.
World Cancer Research Fund, http://www.wcrf.org/
American Institute for Cancer Research