Histamínová intolerancia
Co je histamin?
Histamin je chemická látka potřebná pro fungování mnoha normálních pochodů v lidském těle. Histamin si organismus sám syntetizuje a skladuje, je ale přítomen i v mnoha potravinách. U většiny lidí konzumace potravin bohatých na histamin nevyvolává žádné zdravotní potíže. Je to díky tomu, že mají dostatečně vysokou aktivitu D i A mino O xidázy (DAO) - enzymu, který dokáže histamin rozložit.
Jaká jídla obsahují histamin?
V první řadě jsou to jídla fermentované kvašené. Proces fermentace se používá ke zlepšení a zvýraznění chuťových vlastností potravin.
Delší skladování, přihřívání vařených jídel nebo dlouhodobé zmrazení zvyšuje v potravinách množství histaminu.
Kromě toho, některé potraviny nebo pochutiny působí jako "uvolňovače" histaminu uloženého v zásobě v lidském těle.
Mezi nejznámější a nejrozšířenější vyvolávací klinických příznaků HIT patří:
- Alkohol, Hlavní červené vino, sekt kvasinkové pivo
- Zrající sýry, např. gouda, čedar
- Ryby a ostatní mořští živočichové
- Uzeniny - salám, šunka, párky
- Různé druhy zeleniny - rajčata, špenát, lilek
- Různé druhy ovoce - jahody, ananas, banány
- Kysané zelí
- Čokoláda
Histaminu intolerance
Histaminu intolerance je stav způsobený nerovnováhou mezi hladinou histaminu a hladinou enzymu diaminooxidáza (DAO) v lidském těle.Organismus není schopen dostatečně rychle a účinně odbourat histamin přijat ve stravě.
Následek: Histamin v stravě se vstřebává do těla a hromadí se. Tělo na zvýšenou hladinu histaminu reaguje příznaky podobnými alergii. Je důležité zdůraznit, že se při tom ale nejedná o skutečnou alergii na potraviny, ale o nesnášenlivost.
Trvalá a přechodná histaminu intolerance
Obecně je histaminovým intoleranci (HIT) lze rozdělit na trvalou a přechodnou.
Trvalou formou HIT trpí asi 2% populace.
Příčinou trvalé formy je dlouhodobá nerovnováha mezi hladinou histaminu a hladinou tělu vlastní diaminooxidázy, která se buď tvoří v nedostatečném množství, nebo má sníženou aktivitu.
Na rozdíl od trvalé formy HIT, přechodná forma může postihnout kohokoli.
Příčinou přechodné formy je nejčastěji konzumace alkoholu nebo užívání léků, které dočasně blokují aktivitu enzymu DAO (například některé léky proti kašli nebo antibiotika).
Příznaky jako bolesti hlavy, malátnost, závratě, ztráta chuti k jídlu jsou známé u lidí, kteří konzumují alkohol nebo užívají určité léky.
Příznaky takzvané "opice" po konzumaci alkoholu jsou projevem přechodné blokády enzymu DAO.
Jestliže užijete DAOSIN ® před obchodním obědem nebo před konzumací alkoholu nebo určitých léků, vaše hladina DAO se zvýší a tím můžete příznakem přechodné formy HIT zabránit.
Klinické příznaky histaminu intolerance
Po požití stravy bohaté na histamin se mohou vyskytnout různé klinické příznaky jako:
- Gastrointestinální potíže - průjem, nadýmání, křeče,> bolesti břicha
- Bolesti hlavy podobné migréne
- Podráždění kůže, zarudnutí obličeje
- Otok nosní slizice nebo výtok z nosu
- Potíže s dýcháním podobné astmatu
- Zhoršení příznaků astmatu
- Bušení srdce, závratě
- Chronický únavový syndrom
- Zvýšený výskyt potratů
- Snížená schopnost otěhotnět
- Bolestivá menstruace
Diagnostika
Na souvislost s histaminovou intolerancí je třeba myslet vždy, pokud se klinické příznaky vyskytují po požití stravy, hlavně potravin a nápojů bohatých na histamin.
Při podezření na histaminové intoleranci je možné použít jednoduchou vyšetřovací metodu z krve, kterou se stanoví hladina a aktivita enzymu diaminooxidáza (DAO).
Více informací získáte od svého lékaře, nejlépe alergologa nebo gastroenterologa.Samotné vyšetření krve je pro stanovení diagnózy pouze pomocné kritérium.
K správné diagnóze může napomoci i dieta - vyloučení potravin bohatých na histamin z jídelníčku. V tomto případě dochází k rychlému ústupu potíží.Ústup nebo zmírnění obtíží po užívání enzymu DAO ve formě kapslí rovněž podporuje diagnózu HIT.
Diagnóza HIT je kombinací analýzy klinických příznaků, jejich ústupu po dietě a výsledků krevních testů.
Nízkohistamínová dieta
Nízkohistamínová dieta je prvním krokem v léčbě histaminu intolerance.
Dodržování této diety však často vede k drastické změně v stravovacích návycích a vyloučení mnoha potravin a pochutin, které mate rádi. Při tom je třeba si uvědomit, že histamin se nerozkládá tepelným zpracováním, takže ho obsahují nejen čerstvé rajčata, ale také produkty z nich vyrobené jako kečup.
Dodržování nízkohistamínovej diety je problematické hlavně při stravování mimo domov - restaurace, rychlé občerstvení, závodní a školní stravování - kde nemáte přehled o složení a kvalitě použitých surovin.
Pro přípravu nízkohistamínových jídel se obecně doporučuje upřednostnit čerstvé potraviny před konzervovanými.
Doporučují se následující potraviny:
- brambory, rýže, těstoviny, cereálie, ovesné vločky
- chléb a pečivo z nekynutého těsta
- čerstvé mlékárenské výrobky: mléko, čerstvý smetanový sýr, tvaroh, smetana
- zelenina: hlávkový salát, květák, brokolice, čekanka, okurka, mrkev, česnek, houby, cuketa, chřest, cibule, ředkvička
- ovoce: jablka, melouny, hrušky, hrozny, rebarbora
- rostlinný olej
- čerstvé maso a drůbež (kromě kuřecího)
- ryby se doporučují pouze zcela čerstvé
- tepelně zpracované vejce
- z nápojů voda nebo nesycená minerální voda
UPOZORNĚNÍ: reakce pacientů s HIT na jednotlivé potraviny je individuální. Seznam doporučených potravin je pouze orientační.
Pokud nízkohistamínová dieta nestačí, nebo se nechcete vzdát Vašich oblíbených jídel, doporučuje se používání výživového doplňku DAOSIN ® s obsahem enzymu diaminooxidátza, který odbourává histamin ve stravě. Užívá se vždy těsně před jídlem.